K-vitamiini on yleisnimitys K1-, K2-, ja K3-vitamiineille. Yhteistä näille kaikille on, että K-vitamiini edistää normaalia veren hyytymistä ja luiden pysymistä normaaleina.
Mistä saa K-vitamiinia?
Hyviä luonnollisen K-vitamiinin lähteitä ovat ovat vihreät lehtivihannekset, kasviöljyt ja kaalit. Näistä saadaan K1-vitamiinia (fyllokinoni), jolle on myös määritelty päivittäisen saannin vertailuarvo. Luonnollista K2-vitamiinia (menakinoni) saadaan maksasta, lihasta, maitotuotteista ja munankeltuaisista. Myös ihmisen suolisto muodostaa K2-vitamiinia. K3-vitamiini (menadioni) on synteettinen K-vitamiinin muoto.
K-vitamiini ja ravintolisät
K-vitamiinia on saatavilla omina valmisteinaan. K-vitamiinia on myös lisänä esimerkiksi kalsiumvalmisteissa, jolloin oletus on, että kalsiumin ja K-vitamiinin myönteiset vaikutukset luustoon tukevat toisiaan. Joskus K-vitamiinia on myös monivitamiinivalmisteissa. Tutustu Tolonen terveystuotesarjan monivitamiineihin tästä.