B12-vitamiini on yleisnimi elimistössä kobolttia sisältäville ja biologisesti aktiivisille yhdisteille. Siksi B12-vitamiini tunnetaan myös nimellä kobalamiini. Ravintolisien yhteydessä käytetään nimeä B12, ja sama termi lukee myös tuotteiden pakkausselosteissa.
B12 on välttämätön muun muassa solujen aineenvaihdunnalle, verisolujen muodostumiselle ja hermoston toiminnalle. B12-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin, edistää normaalia veren punasolujen muodostumista sekä hermoston normaalia toimintaa.
B12 on vesiliukoinen vitamiini mutta poiketen muista vesiliukoisista vitamiineista, se varastoituu elimistöön. B12-vitamiinin varastoarvot ovat 2–5 mg, ja tämä riittää ihmisen useiden vuosien tarpeeksi, sillä päivittäinen tarve on muutamia mikrogrammoja (µg). B12-vitamiinille ei ole määritelty turvallisen saannin ylärajaa. Vaikka vitamiini varastoituu elimistöön, tunnettuja haittavaikutuksia ei ole.
Mistä saa B12-vitamiinia?
B12-vitamiinia saa aktiivisessa eli kehon hyödynnettävissä olevassa muodossa vain eläinkunnan tuotteista. Hyviä lähteitä ovat liha, maksa, kananmunat ja maitovalmisteet.
Vegaanien tulee syödä B12-vitamiinilla rikastettuja elintarvikkeita tai syödä ravintolisiä. Myös kasvisruokailijoiden on hyvä tarkastaa B12-vitamiinin saanti, jos ruokavalioon kuuluu vain vähän maitotuotteita tai kananmunia.
B12-vitamiini ja ravintolisät
B12 on yleinen ainesosa monivitamiinivalmisteissa sekä ihan omana valmisteenaan. Tutustu Tolonen terveystuotesarjan monivitamiineihin tästä.