Vitamiinit ja kivennäisaineet toimivat elimistössä useinmiten synergisesti eli yhteistyössä, ja siksi niitä kaikkia periaatteessa tarvitaan. Yhtä ravintoainetta ei voi nostaa tärkeämmäksi kuin toinen. Tiedetään kuitenkin, että suomalaisilla on muutama ravintoaine, joita saadaan jo väestötasoisestikin liian vähän. Tarkkaile siksi siis ainakin näitä:
D-vitamiini: D-vitamiini on erityisen tärkeä normaalille vastustuskyvyn toiminnalle, kuten myös luustolle ja hampaille. Varsinkin pimeään talviaikaan D-vitamiinilisää suositellaan suurimmalle osalle väestöä. Kasvisruokailijan kannattaa huomioida, että D2 eli kasvikunnassa esiintyvä D-vitamiini ei ole ihmisen elimistössä niin hyvin hyödynnettävissä kuin eläinkunnassa esiintyvä D3-muotoinen D-vitamiini. D-vitamiinin kansallinen suositus Suomessa on varsin maltillinen: 10 µg 6 kk-74-vuotiaille ja 20 µg 75 vuotta täyttäneille. Turvallisen saannin yläraja on aikuisilla 100 µg vuorokaudessa. Lue lisää D-vitamiinista.
Rauta: Raudan saannin tarkastelu on tärkeää varsinkin silloin, jos olet hedelmällisessä iässä oleva nainen ja syöt kasvispainotteisesti tai vegaanisesti. Raudan imeytyminen on haasteellista erityisesti kasvikunnan tuotteista, eikä kasvisruuasta imeytyvä määrä yleensä riitä kattamaan raudan tarvetta. Naisilla myös kuukautisvuoto verottaa elimistön rautavarantoja säännöllisesti. Lue lisää raudasta.
Foolihappo ja C-vitamiini: Jos epäilet, että erilaisia kasviksia ei tule syötyä vähintään puolta kiloa päivässä, kiinnitä huomiota foolihapon ja C-vitamiinin saantiin. Foolihappoa esiintyy erityisesti tummanvihreissä kasviksissa, ja C-vitamiinia on runsaasti esimerkiksi marjoissa. Vesiliukoisina vitamiineina sekä foolihappoa että C-vitamiinia tarvitaan ravinnosta päivittäin, sillä ne eivät varastoidu elimistöön. Näiden vitamiinien vähäinen saanti voi ilmetä väsymyksenä ja jaksamisongelmina sekä vastustuskyvyn alentumisena. Folaatin ja C-vitamiinin saanti jää FinRavinto-tutkimuksen mukaan varsinkin miehillä vähäiseksi, kun kasviksia ei välttämättä tule syötyä riittävästi. Lue lisää foolihaposta ja C-vitamiinista.
Tiamiini eli B1-vitamiini: Tiamiinin saanti voi olla liian vähäistä, jos syöt vain vähän täysjyväviljoja, papuja ja pähkinöitä. Täysjyväviljassa tiamiinia esiintyy runsaasti, mutta moni suomalainen syö nykyään enimmäkseen ”höttöhiilareita” eli kuorittua vaaleaa viljaa. Myöskään B1-vitamiinin lähteenä toiimivat pavut ja pähkinät eivät ole ainakaan vielä näihin päiviin mennessä suuressa määrin kuuluneet suomalaiseen perusruokavalioon. Tiamiini on tärkeä vitamiini esimerkiksi hermoston ja aivojen normaalille toiminnalle. Myös tiamiini on vesiliukoinen, joten sen saannin tulisi olla päivittäistä. Lue lisää tiamiinista.